3 Tips Hadapi Kehidupan Yang Padat & Sibuk

Kita sering merasakan yang kita tak sempat nak buat itu dan ini (saya la tu!). Tiap-tiap hari rasa macam terlalu banyak benda yang nak dibuat dan perlu diselesaikan. Kerja yang bertambah juga buat kepala kita juga bertambah pening dan kusut. End up kita menjadi murung, stress dan kerja akan sentiasa tertangguh dan makin bertambah.

Sebenarnya, ada cara yang sistematik yang boleh kita praktikkan untuk memastikan kerja-kerja yang kita perlu lakukan dapat diselesaikan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Nampak macam mudahkan? Tapi apapun, ianya perlukan komitmen dan disiplin yang tinggi.

Ikuti 3 langkah berikut :-

  1. Buat senarai mesti buat.
    Senaraikan pekerjaan atau perkara yang kita nak buat keesokan harinya pada malam sebelumnya. Kemudian, tampal (samada di papan putih atau papan hitam atau dinding) untuk memudahkan kita melihat kembali apa yang kita nak lakukan untuk hari tersebut.
  2. Mesti buat ape yang ada dalam senarai.
    Pada keesokan harinya, lakukan apa yang ada dalam senarai sahaja. Apa yang tidak ada dalam senarai jangan lakukan terlebih dahulu. Pastikan apa yang disenaraikan telah siap, baru lakukan perkara-perkara yang lain.
  3. Disiplin kan diri untuk buat ape yang ada dalam senarai.

Lakukan ketiga-tiga langkah di atas secara konsisten.


Nampak macam mudahkan? Sebenarnya, setiap apa pun yang kita lakukan perlulah konsisten. Ataupun perkataan lain adalah istiqomah.

Tips-tips ni bukanlah dari saya. Saya share je kat sini, so that i can refer in the future. Because I like to share something beneficial to me and hopefully to others too. 

Beliau yang ada dalam video ni adalah seseorang yang sangat berjaya dalam bisnes dia. Setiap tahun travel ke luar negara. Tempat-tempat yang saya nak pergi dia dah pergi dulu. Tips-tips ni dialah yang beri. Kita kalau nak berjaya kena mencontohi orang yang dah berjaya dulu dari kita. Mudah-mudahan kita pun berjaya seperti dia.

Oh ye… dibawah ni saya sertakan sekali beberapa video sharing dia. Silakan tengok. Semoga memberi inspirasi…

 

Salam Ukhuwah,
Suriana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s