Zat Besi dan Daya Ingatan

Zat besi membantu membawa oksigen dari paru-paru ke tisu-tisu badan termasuk otak. Apabila kadar zat besi dalam darah rendah, tisu akan dahagakan oksigen. Ini menyebabkan badan terasa lemah, kurang daya ingatan, kosentrasi menjadi lemah, kurang motivasi dan kurang daya kerja.

Wanita sering mengalami kekurangan zat besi kerana mereka datang haid setiap bulan, mengandung dan menyusukan bayi. Seorang wanita dewasa memerlukan 15mg zat besi setiap hari dan digunakan oleh tubuhnya sebanyak kira-kira 10mg.

Apakah makanan untuk menambahkan zat besi dalam badan?

Makanan seperti hati, kerang, daging, bijirin dan kekacang, sayuran hijau. Vitamin C pula membantu penyerapan zat besi dalam saluran pemakanan.

Tapi AWAS! Jangan makan hati, kerang dan daging setiap hari kerana akan timbul penyakit/kesan sampingan lain pula.

Hati – Adalah organ dalaman. Nabi Muhammad S.A.W tidak menggalakkan kita memakan organ dalaman. Hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan.

Kerang – Sifat kerang tidak seperti ikan. Kerang mendapatkan makanannya tanpa menapis samada makanannya itu mengandungi bahan berbahaya atau tidak. Jadi, zat yang ada pada kerang sifatnya bercampur aduk termasuklah logam berat yang sangat berbahaya.

Daging – Juga tidak digalakkan oleh Nabi Muhammad S.A.W untuk diambil setiap hari. Walaupun di dalam daging terdapat kandungan nutrisi yang baik tetapi tidak sesuai diamalkan setiap hari atau terlalu kerap kerana akan meningkatkan risiko penyakit lain seperti kanser, gangguan percernaan/sembelit, kolesterol tinggi, gout dan lain-lain.

Jadi, boleh cuba mengambil bijirin/kekacang dan sayuran.

Atau nak lebih mudah boleh ambil Vita-lea Iron Formula

vita-lea

Jika ingin mendapatkan Vita-lea pada harga ahli, cepat-cepat hubungi saya…

Suriana (0132061810)
Pengedar Shaklee Anda

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s